Ürün ve Marka Bilinirliği
Şİrket markanız adınızı, sizin ve sloganınızı içerir, ancak bir marka sadece bu yaratıcı unsurlardan çok daha fazlasıdır. Bir marka, şirketinizin müşterilerle günlük etkileşimlerini temsil eder ve müşteri tabanınızı harekete geçiren duyguları uyandırır. Bir ürün ve marka stratejisi yazıp uygulayarak anlamlı bir marka kimliği oluşturun.
Ürün Stratejisi
Bir endüstrinin ürünleri aracılığıyla ne elde etmeye çalıştığına odaklanan yüksek dereceli bir stratejidir. Ürün stratejisi, bir ürünün pazara nasıl ulaşacağının belkemiğidir.
Bir ürünün yerleşim düzeni, ayrıntılı gösterimi ve pazara uyarlanabilirliği gibi temel özelliklerini hedeflemeye yardımcı olur. Bu, ürün için doğru yolu belirler. Ürün stratejisindeki ana terminoloji, ürünün genel kataloğuna ve geliştiricilerin yanı sıra ekibin bunun üzerinde nasıl çalıştığına karar vermeye yardımcı olan kaba bir taslak veya kurulum çizen bir ürün yol haritasıdır.
Marka Stratejisi
Markalaşma, müşteri bağlantısının, ürünün ve hizmetin kendisinin genel olarak anlaşılmasını içerir. Firmadan çok sayıda yatırım ve süre içerir.
Markalaşmanın temel bileşenleri logo, sloganlar, renklerdir.
Anahtar faktörler, müşteri katılımı, etkili ekip ve markanın pazar değeridir.
Herhangi bir şirketin veya firmanın yüzü, markalaşma stratejisinin ne kadar etkili olduğu ile vurgulanır.
Konumlandırma
Bir marka stratejisi, ürünleri anında rekabet için konumlandırmalıdır. Tüketicilerin ürününüzü rakiplerinden daha ucuz, rakiplerinden daha kaliteli veya rekabetten daha fazla statüye sahip olarak düşünmelerini isteyip istemediğinize karar verin. Bu ve diğer faktörler, markanızın ve ürününüzün pazardaki rakiplerinize göre konumunu belirler.
Faydalar
Stratejik bir marka ve ürün planı uygulamak, tüketicilerin markanızla olumlu bir duygusal ilişki kurmasına neden olmalıdır. Bunu başarmak için bir marka ve ürün stratejisi, temel iş değerleri ve misyonu ile uyumlu olmalı, çeşitli iş ve ekonomik iklimlere kolayca uyum sağlamalı ve hedef tüketici tabanınızla net bir anlam ve alaka düzeyine sahip olmalıdır. Örneğin, koşucuları ve diğer sporcuları çekmek için tasarlanan marka ve ürün stratejileri, marka ilişkinizi atletizm ve fitness ile güçlendiren etkinlikleri içermelidir.
Hususlar
Bir marka ve ürün stratejisi, iş planınızın diğer hayati bölümleriyle yakın uyum içinde çalışır. Marka stratejinizi fiyatlandırma stratejisi, satış ve pazarlama stratejisi ve şirket misyon stratejisi dahilinde aktarın. İş planının bu diğer alanları marka stratejisinden beslenir. Marka ve ürün stratejisi, reklam kampanyalarını, şirket literatürünü, kamuoyu algısını ve müşteri bağlılığını etkileyen temeli sağlar.
Marka Bilinirliği Nedir?
Marka bilinirliği, hedef kitlenin markanızı ne kadar iyi tanıdığını ve bildiğini gösterir. Yüksek bilinirliğe sahip markalara genellikle "trend", veya basitçe "popüler" denir. Marka bilinirliği oluşturmak, özellikle bir işletmenin ilk aşamalarında ürünlerinizi pazarlarken ve tanıtırken değerlidir.
Marka Bilinirliği İşletmeniz İçin Neden Önemlidir?
1. Marka Güveni Oluşturur
Bir markayla etkileşime giren ve iyi bir deneyim yaşayan insanlar gördüğünüzde, henüz denememiş olsanız bile o markaya güvenirsiniz. Diyelim ki bir üçüncü dünya ülkesini ziyaret ettiniz ve üç farklı restorana rastladınız;
ikisi yerel restoran ve biri McDonald's. Ülkenizde yemek yememiş olsanız bile, McDonald's'a gitme ihtimaliniz yüksek. Oldukça basit çünkü markayı tanıyorsunuz ve hijyen uygulamalarına güveniyorsunuz.
2. Marka Algısı Oluşturur
Marka bilinirliği; referanslar, haberler, sosyal medya vb. kanallardan yayılır. Şirket tarafından planlandığı gibi gerçekleşirse, müşterilerin zihninde olumlu bir algı oluşturur.
Diyelim ki bir arkadaşınız size harika bir deneyim yaşadığı Japon restoranından bahsetti. Restorana gitmeseniz bile, Japon restoranı tavsiyenizi alan herkese olumlu bir şekilde tavsiye edebilirsiniz.
3. Marka Ağı Oluşturur
İyi planlanırsa, marka bilinirliği orman yangını gibi yayılır. Marka bir tartışma konusu haline gelir ve markayı daha da yaymak için kullanılabilecek bir ağ oluşturur.
Örneğin, TikTok kendi reklamını yapmadı. Kullanıcıları videolar ve ağızdan ağıza iletişim yoluyla bilinirliği artırıyor.
Marka Bilinirliği Nasıl Oluşturulur?
Markanızın genel kitleniz arasında bilinirliği bir gecede olmaz. Aynı zamanda basit bir reklam veya pazarlama kampanyasıda değildir. Güçlü marka bilinirliği , ödeme yapan müşteriler bulmanın ötesine geçen birden fazla eş zamanlı çabanın sonucudur.
Facebook'ta birkaç ürün reklamı yayınlayarak marka bilinirliğini artırmak istiyorsanız, çok uzağa gidemezsiniz. Tüketici sadece ürüne odaklanmakla kalmayacak, reklamın basit bir satışın ötesinde hiçbir etkisi olmayacaktır.
İşte güçlü bir marka bilinirliği oluşturmanın ve kalıcı bir etki yaratmanın bazı yolları:
1. Sosyal Medyayı Her Yönden Kullanın
İşletmenizin markalaşmasını bir sonraki seviyeye taşımanın en güvenli yolu, marka bilinirliğinizde sosyal medyayı kullanmaktır. Bu, yüz milyonlarca potansiyel müşteriye ücretsiz sahip olmak gibidir. Platformlarda bir sayfaya sahip olmak bir zorunluluktur, ancak bir Facebook,Instagram,Twitter sayfası oluşturmaktan daha ciddi olmalısınız.
Yorumlar ve gönderi yoluyla takipçilerinizle etkileşim kurun. Erişimi genişletmek ve marka görünürlüğünü artırmak için sosyal medyadaki reklamları kullanın. Çeşitli reklam ve etkileşim tekniklerini deneyin neyin işe yaradığını görün. Topluluğunuzdaki diğer markalarla etkileşim kurun veya ortak olun.
2. Markayı Yaymak İçin Teşvik Edin
Mevcut müşterilerin markanızı veya ürününüzü başka birine tavsiye ettiklerinde değerli bir şey aldığı çekici bir program kurun. Aynı şekilde, iyi komisyon oranları sağlamak, iyi takipçilere sahip birçok yetenekli üyeyi kendine çeker. Buna ek olarak, kullanıcı markayı paylaşıyorsa reklamsız bir sürüm sunmak, bir oyunda ona ekstra can vermek, daha fazla kullanıcı alırsa özel indirimler sunmak gibi başka teşvikler de marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilir.
3. Ürüne Odaklanın
Sağlam bir marka bilinirliği, güçlü bir ürün etrafında döner. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını çok fazla çaba harcamadan karşıladığınızdan emin olun. Benzersiz bir değer teklifi yaratmaya ve müşterinin bunu gönüllü olarak paylaşmasını sağlamaya odaklanın.