E-İhracat Nedir?

Mavi Okyanus Stratejisi

E-İhracat Nedir?

Dijitalleşme son yıllarda hayatın tüm alanlarına yayıldı. Dijitalleşmeyi etkileyen diğer çevresel faktörler nedeniyle daha da yaygınlaşmıştır. Pandemi ile birlikte e-ticaret ve e-ihracat daha fazla talep görmeye başladı. E-ihracatın ne olduğunu düşündüğümüzde, B2B yani işletmeler arası ticaret olarak düşünülebilirdi. Ancak günümüzde konsept gelişti ve B2C, işletmeden tüketiciye modeli için bir ortam oluşturuldu. 

Tanım olarak ihracat, yabancı bir ülkeye mal gönderme, hizmet gönderme veya satma uygulamasıdır. Öte yandan e-ihracat, yabancı ülkelerde yerleşik müşterilerden çevrimiçi siparişlerin alınması ve işlenme uygulamasıdır.
İnternet, geleneksel yaklaşımlara göre bazı dijital avantajlar sunmaktadır.
Başka ülkelerde bir fiziki tesis kurmak zorunda kalmadan dünyanın her yerinden çok sayıda müşteriye ulaşırsınız. 

E-İhracat Yapmanın Temel Adımları 

1. Potansiyelinizi Değerlendirin. 

E-ihracat için çok fazla zaman, emek ve para harcamadan önce ürün tekliflerinizi düşünmek için zaman ayırın. Bu değerlendirme aşaması, daha sonra baş ağrılarından kaçınmanıza yardımcı olacak ve size e-ihracat’a hazırlanmak için ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir. 

2. E-İhracat’la İlgili Yasal Konuları Araştırın. 

çoğu ticari işlemde olduğu gibi, elektronik ihracat işlemlerini yöneten yasa ve yönetmelikler hakkında kendinizi bilgilendirmeniz önemlidir. 

3. Bir E-İhracat Planı Oluşturun. 

Ürünlerinizi dış pazarlarda aktif olarak pazarlamayı düşünüyorsanız bir ihracat planı şarttır. Bir e-ihracat planı, dijital ticareti yönetmenize yardımcı olacaktır. Yurt dışındaki potansiyel müşterileri belirlemek, e-ihracat planı geliştirmenin bir adımıdır. Uluslararası pazarlara ilişkin istatistiklerin araştırılması, ülkelere mal ve hizmet ihracatının düzeyini anlamak için iyi bir başlangıç noktasıdır. 

4. Ürünlerinizi Dış Pazara Uygun Hale Getirin. 

Ürünlerinizin mevcut durumunun dış pazara girmeden önce uygun olduğundan emin olmalısınız. Hem dış pazarlarınızın zevklerini ve tercihlerini hem de ürünleriniz için geçerli olan özel düzenlemeleri göz önünde bulundurmalısınız. Bunların ülkeye göre değiştiğini, ürünlerinizi sattığınız veya satmayı düşündüğünüz dış pazarları sınırlamanız gerekebileceğini unutmayın. 

5. Web Sitenizden Faydalanın. 

İnternet sınırlı kaynaklara sahip olanlar için önemli bir satış aracıdır. Çok dilli bir web sitesi oluşturduğunuzu hayal edin. Farklı dillerin kullanıldığı birden fazla ülkeye ulaşmayı hedefliyorsanız bu gerekli olacaktır. 

6. Ürünlerinizi Müşterinize Yollayın. 

Satış sonrasında ürünlerinizi müşteriye teslim etmeniz gerekmektedir. Ürünlerin yurt dışına nakliyesinin yükünü hafifletmek için nakliye komisyoncuları ve gümrük komisyoncuları gibi şirketlerin yardımını alabilirsiniz. 

7. Ödemenizi Alın. 

Mallar gönderilmeden önce ödemenin çevrimiçi olarak ayarlanması, mallar gönderildikten sonra ödeme almak zorunda kalmamanıza yardımcı olacaktır. 

E-İhracat

Yaygın İhracat Hataları 

Acemi ve hatta Deneyimli ihracatçıların bile yaptığı en yaygın ihracat hatalarından bazıları: 

  • Yeterli personel veya ek sipariş akışını işleme kapasitesi yok. 
  • Yabancı ülkelerle ilgili yasal ve düzenleyici konular hakkında
    yetersiz bilgi. 
  • Yerel dillerde satış ve servis mesajlarının yazdırılmaması. 
  • Ürünleri yabancı düzenlemelere ve yerel tercihlere uyarlamamak. 
  • Uluslararası ve yerel temsilcilere eşit davranmamak. 
  • Derinlemesine araştırma yapmadan yurt dışındaki temsilcilerin
    çok hızlı seçilmesi. 
  • İç piyasayı canlandırırken yeni ihracat müşterilerini göz ardı
    etmek. 

Gelecekteki Hizmetler


Teknoloji ve çevrimiçi e-ticaret hizmetleri ilerledikçe, küçük ve orta ölçekli işletmeler için geniş ölçekte iş yapmak daha kolay hale gelecektir. E-ticareti işletmeler için kolaylaştıran Amazon gibi şirketler tarafından sağlanan sipariş karşılama hizmetleridir. Bu şirketler, işletmeniz adına envanterinizi depolayarak, müşteri siparişlerini alarak ve ürünlerinizi dünyanın her yerine paketleyip göndererek yerine getirir.
Bazı durumlarda, bu sipariş karşılama merkezleri ödemeleri bile işleyebilir ve satış sonrası müşteri hizmetleri desteği sağlayabilir. Bu yeni sipariş karşılama hizmetleri küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerine çok zaman kazandıran ve maliyet tasarrufu sağlayan avantajlar sunar. Müşteri siparişlerini işledikleri ve sevkiyatı düzenledikleri için işinizin diğer yönlerine harcayacak daha fazla zamanınız olur.
Ayrıca envanter depolama maliyetlerinizin bir kısmını ortadan kaldırabilir ve lojistik şirketinin daha düşük fiyatlarından

yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte, bilmeniz gereken bazı olası olumsuz yönleri vardır.
Örneğin, ürünleriniz ve bunların nasıl işlendiği üzerinde daha az denetiminiz olacaktır. Ek olarak, lojistik merkeziyle ilgili müşteri şikayetlerini veya teslimat durumuyla ilgili soruları ele almak daha karmaşık olabilir. Bu dezavantajlara rağmen, sipariş karşılama hizmetleri, işletmelere e-ihracat girişimlerini ilerletme olanağı sunar. Bu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin e-ihracat stratejilerinde dikkate alması gereken bir başka araçtır . 

Etiketler:
Etiket Yok

En son yazılanlar

KEYİFLE OKUYABİLECEĞİNİZ YAZILARA GÖZ ATIN